Puigdemont har befunnit sig i exil i Belgien sedan oktober förra året. Ex-regionpresidenten var på väg tillbaka till Bryssel från Finland när han greps på tyska autobahn i mars. Foto: TT

Tyska åklagare vill lämna ut Puigdemont

Uppdaterad
Publicerad

Tyska åklagare i Schleswig-Holstein vill lämna ut den tidigare regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, till Spanien. Beslutet meddelades av distriktsåklagaren.

Beslutet om utlämning måste dock godkännas av regionens högsta juridiska instans innan det kan verkställas. Domstolen meddelar att man inte ser någon anledning att sätta Puigdemont i fängsligt förvar under tiden.

Ny information

Förra månaden avslogs en begäran att utlämna Puigdemont. Men efter att ha tagit del av ny information från spanska myndigheter, bland annat filmupptagningar som visar våld mot poliser, säger domstolen att det går att utlämna Puigdemont grundat på anklagelserna om uppror i samband med folkomröstningen i oktober.

Kataloniens självständighetskamp

Den katalanske expresidenten greps i Tyskland den 25 mars några mil från den tysk-danska gränsen.

Riskerar 25 års fängelse

Puigdemont åtalades i mars tillsammans med 25 andra separatister. Han är bland annat misstänkt för uppror i samband med höstens folkomröstning, som Madrid dömt ut som olaglig, samt vid självständighetsförklaringen i oktober 2017. Efter valet gick Puigdemont i exil i Belgien. Han riskerar 25 år i fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet