Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lothar Behr som bor i tyska byn Grossbardorf berätta om hur hans by har blivit självförsörjande på energi. Foto: Nicolai Zellmani/SVT.

Tyska byn som blev självförsörjande på energi

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som tyskarna desperat försöker spara el, olja och gas inför vintern så finns det de i Tyskland som kan luta sig tillbaka. I den lilla byn Grossbardorf har man byggt en egen biogasanläggning och gjort sig kvitt beroendet av olja.

I horisonten, alldeles i utkanten av den lilla byn Grossbardorf i norra Bayern, syns de gröna fluffiga taken till biogasanläggningen. Under de stora dukarna kokar biomassa, som blir till både värme och el för byns 950 invånare.

Idén till biogasverket kom av en oro för att byn var för beroende av olja. Gamla oljetankar behöver bytas regelbundet och vissa snörika vintrar var det svårt för lastbilarna med olja att ta sig fram till husen. Det nationella gasnätverket kunde byn inte att koppla in sig på.

– I början var det ingen entusiasm, vi fick knacka dörr och förklara vad det var vi ville göra och övertyga om att det var bättre att investera i sin egen by, berättar Reinhold Behr, initiativtagare och ordförande i byrådet.

Kollektivt ägande

Anläggningen stod klar 2011 och till en början anslöt sig hälften av byggnaderna i byn. I dag är 80 procent anslutna. Kostnaden för att koppla in sig ligger på 50 000 kronor, en summa som betalas tillbaka efter 25 år.

Liksom invånarna är även bönder delägare i anläggningen. De som tidigare odlade djurfoder odlar nu istället majsensilage som är huvudingrediensen i biomassagrytan. En annan viktig ingrediens är gödsel som kommer från djurbönder i byarna runt omkring.

Ingredienserna blandas i den enorma grytan och vid 42 grader bildas metangas som i sin tur skapar energi och elförsörjning för fyra gånger mer än vad byn behöver. Men det är biprodukten som är det viktigaste, det 90-gradiga spillvattnet från motorn, som skickas ut i bybornas värmesystem.

– Det bästa är att man inte längre behöver oroa sig över att värmen lägger av eller att det tillkommer nya kostnader, säger Lothar Behr, som kopplade in sig från början.

Stort intresse sedan kriget startade

Efter att Ryssland invaderade Ukraina har den lilla byn fått stor uppmärksamhet i media. Större delen av Tyskland kämpar med att minska på gas- och oljeförbrukning för att klara vintern och de rusande energikostnaderna.

I Grossbardorf kan man luta sig tillbaka och sälja vidare den el man inte behöver. Tillsammans med fyra vindkraftverk och en liten solcellspark producerar byn el för 15 byar i samma storlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.