Flera hus och vägar har förstörts av vattenmassorna, här i tyska Altenahr. Foto: Christof Stache/AFP/TT

Dödssiffran stiger i översvämmat Europa – dykare har kallats in

Uppdaterad
Publicerad

Regnet och oron för dammbrott avtar, men vattenståndet är på många håll fortsatt högt. I Tyskland har dödssiffran stigit till 165 under måndagen. Samtidigt rapporterar tyska medier att polisen måste stoppa plundrare från att ta sig in i översvämmade hus, tre personer har anhållits.

Det regnoväder som orsakat översvämningar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien har avtagit i styrka och rör sig sakta österut.

På många ställen är dock vattenståndet fortsatt högt.

I München har floden Isar stigit med flera meter och myndigheterna larmar om översvämningsrisk. Det gäller även sjön Königsee allra längst ner i sydöstra Tyskland, där har ett antal hundra personer evakuerats, men inga personskador har rapporterats, rapporterar TT.

Kämpar mot selfieturister och plundrare

Mitt i den stora förödelsen uppger tyska medier att polisen tvingas lägga allt mer resurser på att hindra obehöriga personer från att ta sig in i hus i de mest drabbade områdena.

Tre personer är i dagsläget anhållna misstänkta för plundring i den översvämningsdrabbade staden Eschweiler i västra Tyskland.

– Det gör mig arg när jag hör att människor just nu återvänder till sina förstörda hus och upptäcker att plundrare har stulit det lilla som de har kvar säger, säger Nordrhein-Westfalens premiärminister Armin Laschet (CDU).

Dessutom rapporterar Bayerische Rundfunk (BR) att polisen har behövt hindra personer från att ta sig till de värst drabbade områdena för att ta selfies vid översvämmande vägar och hus.

Använder motorbåtar och dykare

Under måndagen steg dödssiffran i Tyskland till 165. Många av dödsoffren har hittats i översvämmade källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströmmarna.

Räddningsarbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare i sökandet, skriver TT.

Faran över vid Steinbach-dammen

Under måndagen samlades även en expertpanel för att göra en ny bedömning av dammen Steinbachtalsperre i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Vattennivån i dammen har de två senaste dagarna kunnat sänkas så mycket, via dammens utlopp och med hjälp av ytterligare pumpanläggningar, att experterna nu utgår från att läget för dammen är stabilt.

”Man är inte längre orolig för att dammen ska brista. All fisk kommer inom de närmaste dagarna att tas upp och dammen kommer att tömmas helt och hållet”, skriver tyska myndigheter på Twitter.

Antalet saknade har kunnat skrivas ner efter att flera återfått mobiltäckning, det skriver tysk polis i ett pressmeddelande.

Översvämningarna i Europa

  • Det är ett stort område som berörs av översvämningarna. I Tyskland är det framför allt förbundsländerna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz som påverkas, men även i delar av Bayern kommer rapporter om stora vattenmassor.
  • Belgien är det bland annat orter längs med floden Maas som drabbats, däribland staden Liège med omnejd.
  • Även i Nederländerna har översvämningarna orakat problem. Precis som i Belgien är det områden kring floden Maas som är särskilt drabbade.
  • De höga vattenstånden oroar även i Österrike. I Salzburg har floden Salzach stigit och vattenståndet var på sina håll i staden nära åtta meter över det normala på söndagen, enligt ORF. I Zell am See uppmanas allmänheten att hålla sig inomhus och att inte gå ner i källare eller garage under jorden. I Mittersill, mellan Innsbruck och Salzburg, är vattennivåerna högre än de har varit på över 50 år och varningarna för rasrisk finns kvar, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.