Tyska högerextremister på frammarsch

Publicerad

Den tyska säkerhetstjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV) har satt upp den så kallade ”Identitära rörelsen” på sin lista över författningsfientliga organisationer, rapporterar Die Zeit.

Den högerextrema gruppen har radikaliserats i samband med flyktingkrisen och uppvisar tydliga tecken på ”försök att motarbeta den frihetliga demokratiska grundordningen”, enligt BFV:s chef Hans-Georg Maassen.

”Identitära rörelsen” är aktiv i Tyskland sedan 2012 och har sina rötter i Frankrike. Gruppen vänder sig mot det mångkulturella samhället och den påstått okontrollerade ”massinvandringen”.

Högerextrema organisationer som motarbetar demokratin kan under vissa omständigheter förbjudas i Tyskland. Sedan 1990 har elva grupper förbjudits, och ytterligare en förbudsprocess pågår, enligt författningsskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.