Foto: TT

Tyska medier: CDU-ledaren Armin Laschet har erbjudit sig att lämna

Uppdaterad
Publicerad

Tyska CDU:s partiledare  Armin Laschet har erbjudit sig att lämna partiets parlamentsgrupp och ge plats åt en efterträdare. Det rapporterar flera tyska medier. Lanschet väntas framträda senare på torsdagskvällen.

Laschet ledde sitt konservativa parti och unionen med CSU i valet i september. Men resultatet blev katastrofalt för unionen som visserligen blev näst störst, men resultatet var det sämsta hittills.

Laschet säger till partikamrater att partiet behöver en nystart efter valförlusten, då unionen CDU/CSU fick 24,1 procent, en minskning med 8,8 procentenheter jämfört med valet 2017.

”Om det går bättre med någon annan”

Enligt källor till tyska Welt har Laschet apropå att inleda ett ledarskifte uttryck följande: ”Om det går bättre med någon annan, gladligen”

Laschet, från förbundslandet Nordrhein-Westfalen, kritiserades internt även före valet. Han utmanades också som kanslerkandidat för unionen av det bayerska systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder.

Förhandlingar pågår

Ett eventuellt besked från Laschet kommer samtidigt som regeringsförhandlingar pågår, men helt utan CDU/CSU. På onsdagen meddelade De gröna och liberala FDP att de inleder diskussioner med Socialdemokraterna (SPD) och partiets kanslerkandidat, nuvarande finansminister Olaf Scholz.

CDU-ledaren ska enligt Welt ha lagt sina egna ambitioner åt sidan till förmån för att lyckas få till ett samarbete med de gröna och FDP – det så kallade jamaicaalliansen som syftar på de tre partiernas färger som överensstämmer med den karibiska östatens flagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.