Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det tyska anfallet mot Polen började med ett vänskapligt besök, följt av ett falskt polskt anfall innan katastrofen bröt ut. Foto: SVT/Andra världskriget börjar

Tyska rikets ”motanfall” blev startskottet på andra världskriget

Publicerad

Nu är det 80 år sedan det tyska angreppet mot Polen den 1 september 1939. Det blev startskottet i historiens värsta krig, sett till antalet offer. Trots att Hitler planerat anfallet länge försökte man dagen innan få det att se ut som att Polen anföll först.

År 1939 hade Adolf Hitlers expansionslusta vänt sig till staden Danzig, dagens Gdansk, efter att ha gjort anspråk på flera andra städer i Europa. Målet var ett ännu större Tyska riket.

Danzig hade tidigare varit tyskt, men var sedan år 1919 i stället underställt Nationernas Förbund. Tyskarna kunde inte längre nå staden landvägen och det var en ständig källa till gräl med Polen.

Majoriteten i Danzig var tyskar

Hitler krävde en direkt landförbindelse med Danzig och ett införlivande med Tyska riket. Över 90 procent av Danzigborna var tyskar och Hitler var säker på deras bifall. Men Polen ville inte ge med sig eftersom man anade att man då till slut skulle behöva ge upp hela landet för Tyska riket.

I april 1939 sa Hitler upp den tysk-polska icke-angreppspakten och gav generalstaben order att göra sig beredd att krossa Polen. Det handlade inte längre bara om Danzig.

Spela klippet för att se vad tyskarna gjorde för att försöka rättfärdiga angreppet mot Polen. Det började med ett vänskapligt besök och följdes av ett falskt polskt anfall.

Vill du veta mer om hur Andra världskriget började och höra överlevande berätta om sina upplevelser? Här kan du se hela serien Andra världskriget börjar på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer