Angela Merkel. Foto: TT

Tyska samtal kan fortsätta över deadline

Uppdaterad
Publicerad

Sonderingssamtalen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD fortsätter under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.

Samtalen syftar till att ge svar på frågan om partierna har tillräckligt mycket gemensamt för att det ska vara meningsfullt att gå vidare med formella koalitionssamtal. Stötestenarna uppges vara skatter, migration och sjukförsäkringar.

Om samtalen blir framgångsrika kommer SPD:s ledning under fredagen att rekommendera att formella koalitionssamtal inleds.

En av mötets deltagare säger till tyska tidningen Bild att förhandlingarna har hamnat i ett dödläge.

Tre månader har gått sedan valet

Mer än tre månader efter valet är en regering fortfarande inte bildad. CDU fick inte majoritet i valet i september och måste hitta samarbetspartners för att styra Europas största ekonomi. Ett tidigare försök att bilda koalition med två mindre partier kollapsade i mitten av november.

Inför torsdagens samtal sade Merkel att hennes konservativa CDU skulle arbeta konstruktivt för att hitta de nödvändiga kompromisserna.

– Men vi är också medvetna om att vi behöver verkställa rätt politik för vårt land, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.