Franska soldater i norra delen av Mali. Foto: TT

Tyskland avlastar Frankrike i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kommer att bidra med 650 soldater till den internationella insatsen i Mali, meddelar landets försvarsminister Ursula von der Leyen.

Anledningen är att hjälpa Frankrike att frigöra resurser till militärinsatser mot extremistgruppen Islamiska staten (IS), enligt von der Leyen.

– Vi kommer, och måste, stå starka vid Frankrikes sida och göra allt vi kan för att hjälpa till i den här situationen, säger förvarsministern.

Konflikt i Mali 2012

Ska arbeta med logistik

De tyska soldaterna ska huvudsakligen arbeta med logistik och rekognosering som en del av FN:s fredsbevarande uppdrag i Mali.

Tyskland har sedan tidigare ett tiotal soldater på plats i landet och von der Leyen diskuterade redan i oktober, före terrordåden i Paris, att eventuellt utvidga närvaron.

Frankrike har omkring 1.500 soldater i Mali med uppdrag att bekämpa al-Qaida-kopplade jihadistgrupper som under 2012 tog kontroll över landets norra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt i Mali 2012

Mer i ämnet