Barn leker i flykting- och migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Tyskland: EU ska ta emot minst 1 000 barn

Uppdaterad
Publicerad

EU ska ta emot mellan 1 000 och 1 500 barn med särskilt behov av skydd från flykting- och migrantläger i Grekland. Det uppger Tyskland på måndagen.

Ambitionen är att få en koalition av frivilliga länder som är beredda att välkomna barnen, men redan nu utlovar Tyskland att man ska ta emot minst 1 000 barn. Landet är redo att ”ta emot en lämplig andel” av dessa.

”Vi vill hjälpa Grekland med den svåra humanitära situationen som rör 1 000 till 1 500 barn på de grekiska öarna”, skriver Angela Merkels regering.

Det handlar om barn upp till 14 års ålder som är i behov av akut sjukvård eller saknar föräldrar, och de flesta av barnen är flickor, rapporterar Der Spiegel.

Barn upp till 14 år

Beslutet från Tyskland kom tidigt under måndagen, efter ett nattligt möte med ledarna för de styrande partierna SPD och CDU/CSU, rapporterar tyska medier.

Oron över den eskalerande situationen i Grekland har växt de senaste dagarna. Många minderåriga som befinner sig i lägren i Grekland är antingen i behov av vård eller saknar sällskap av närstående vuxna och krav har väckts på att andra europeiska länder ska ta emot dem.

I dag ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffa Europas ledare i Bryssel och under söndagen gav han en uppmaning till Grekland: att öppna gränsen för migranter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.