Tyske inrikesministern Horst Seehofer tycker att Mikael Dambergs (S) förslag om en IS-tribunal är bra. Foto: SVT

Tyskland ger Damberg stöd för IS-tribunal

Publicerad

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg vill ha en internationell tribunal för IS-terrorister, nu får han i alla fall ett annat land på sin sida. Tysklands inrikesminister säger att förslaget är bra.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) berättade tidigare i dag att han vill att EU-länderna inrättar en särskild internationell tribunal för att kunna döma IS-terrorister för krigsbrott. Han får nu stöd av Tysklands inrikesminister Horst Seehofer.

– Det är inte lätt, men jag tycker ändå att idén är rätt. Terrorism är en internationell rörelse, och inom rättsväsendet bör vi ge ett internationellt svar. Tyvärr har hittills stödet varit för svagt, men trots allt tycker jag att förslaget är bra, säger Horst Seehofer till SVT på väg in till ministerrådsmötet i Bryssel.

IS-terrorister skulle kunna dömas för brott som människohandel, massavrättningar, korsfästelse och terrordåd.

Särskilda tribunaler har tidigare inrättats efter folkmordet i Rwanda och inbördeskriget i Jugoslavien för att säkra att krigsbrottslingar ställs till svars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.