Från denna anläggning i Bad Aibling i Bayern skedde spionaget Foto: AP/TT

Tyskland hjälpte USA spionera på grannar och EU

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år användes tyska avlyssningsanläggningar för att spionera på höga europeiska tjänstemän och politiker – och uppgifterna lämnades sedan vidare till USA. Den tyska industrin har reagerat hårt på detta samarbete.

Det handlar om en avlyssningsanläggning i Bad Aibling i södra Tyskland som alltså använts under flera år för spionage mot europeiska stater.

Enligt tidningen Süddeutsche Zeitung och de två public-service-tv-bolagen NDR och WDR ska högt uppsatta tjänstemän i det franska utrikesministeriet, den franska presidentförvaltningen och EU-kommissionen ha avlyssnats.

Tyskland vid skampålen

Det hela slår tillbaka på förbundskansler Angela Merkel som en bumerang. Tidigare har hon varit upprörd över att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA avlyssnade bland annat hennes telefonsamtal. Då kritiserade hon och Frankrike gemensamt USA. Men då visste inte fransmännen att tyskarna hjälpte USA mot dem.

Nu står alltså Tyskland vid skampålen för att ha medverkat till liknande tjänster.

Det finns enligt mediekällorna hittills inte direkta bevis för att detta även skulle handla om handels- och industrispionage i någon stor skala. Men företagsspionage ska dock ha förekommit när det handlade om att USA ville ha tips om eventuella olagliga exportaffärer.

Det tyska näringslivet reagerar mycket upprört på avslöjandena. Det tyska industriförbundet, BDI, talar om en svår förtroendeklyfta mellan näringsliv och stat efter avslöjandena.

”Övervaka BND bättre”

BDI:s ledare Ulrich Grillo säger till nyhetsmagasinet Der Spiegels on-line-sida att den tyska regeringen snabbt och grundligt måste undersöka spionaget som alltså utförts av den tyska underrättelsetjänsten BND (Bundesnachrichtendienst).

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bnd-affaere-bdi-kritisiert-bundesregierung-scharf-a-1031290.html

De avlyssnade företagen måste enligt honom genast underrättas och vad som har lämnats över till NSA. Grillo kräver också – liksom den tyska vänsteroppositionen – att BND ska övervakas bättre.

Enligt Der Spiegel lämnade BND ut så kallade selektorer till NSA, det vill säga bland annat mobiltelefonnummer och IP-adresser som kunde bearbetas vidare av mottagaren.

Spionage på vapenfirmor

För år 2005 finns det tecken på att NSA försökte skaffa sig informationer om den jättelika europeiska vapentillverkaren EADS och helikoptertillverkaren Eurocopter.

– För varje dag som dessa spionanklagelser förblir ouppklarade, skadar det förtroende mot den digitala kommunikationen hos företag och kunder, säger BDI-chefen.

Den tyske inrikesministern Thomas de Maizière har erbjudit sig att vittna inför det parlamentariska kontrollorgan som övervaka underrättelsetjänsten.

– Ju fortare, desto bättre, är hans kommentar.

Europeiska grannländer

Kärnan i spionaget ska, enligt Süddeutsche Zeitung handla om övervakning av europeiska grannländer och EU-institutioner, Tyska politiker ska dock inte stå på listan.

På sistone har BND:s rutiner ändrats. Det betyder till exempel att mail som slutar på .eu inte för röras. Alla sökord som överlämnats till USA kontrolleras nu.

Bara år 2013 handlade det om 690.000 telefonnummer, 7,8 miljoner IP-adresser och 40.000 sökord som hamnat i ett så kallat ”avvisningsregister”.

År 2005 kom de första tecken på att USA missbrukade den tyska avlyssningsstationen. Av okänd anledning följdes aldrig en order från BND att systematiskt undersöka vad som hade hänt.

Hur omfattande var industrispionaget?

2008 underrättades nuvarande inrikesministern de Maizière, som då var Angela Merkels kanslichef, om det amerikanska missbruket.

Frågan verkar fortfarande vara hur omfattande industrispionaget är. Det handlar också om huruvida regeringen har ljugit för parlamentet, när man den 14 april i år skriftligen förnekade kännedom om ett USA-lett industrispionage. Det var det oppositionella vänsterpartiet, Die Linke, som ställde frågan.

Eftersom hela frågan är hemligstämplad säger inrikesminister de Maizière att han inte kan yttra sig offentligen – men att han inte har försökt att dölja en spionaffär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.