Nya militära handlingar mot Ukraina skulle få massiva konsekvenser för Ryssland. Vid en aggression står ett brett spektrum av sanktioner till förfogande, inklusive Nord Stream 2, menar Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock. Arkivbild. Foto: Stefanie Loos/AFP/Jens Buettner/AP/TT

Tyskland hotar stoppa ryska gasledningen

Publicerad

In i det sista har tyska regeringen försökt hålla den färdigbyggda men ännu inte invigda ryska gasledningen Nord Stream 2 utanför konflikten med Ryssland inför ett möjligt militärt angrepp på Ukraina. Men idag uttalades det hittills starkaste hotet om att stoppa den ryska gasen.

- Nya militära handlingar mot Ukraina skulle få massiva konsekvenser för Ryssland. Vi jobbar på ett starkt sanktionspaket. Vid en aggression står ett brett spektrum av sanktioner till förfogande, inklusive Nord Stream 2, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock.

Tyskland har fått skarp kritik från en rad EU-länder för beroendeställningen landet försatt sig i gentemot Ryssland genom att man tillåtit byggandet av nya ryska gasledningar som väntar på att tas i bruk. Idag levererar Ryssland mer än hälften av all naturgas som tyskarna förbrukar.

Förblir stängd om invasion sker

Trycket från USA på Tyskland att låta Nord Stream 2 förbli stängd har stigit. Igår uttalade sig USA:s utrikesdepartement skarpare än tidigare om gasledningen.

- Jag vill vara väldigt tydlig: Om Ryssland invaderar Ukraina på ett eller annat sätt så kommer Nord Stream 2 inte röra sig framåt. Vi kommer att arbeta tillsammans med Tyskland för att se till detta, sade talespersonen Ned Price till amerikanska National Public Radio.

Väntar på Tysklands godkännande

Gasledningen Nord Stream 2 består av två gasrör som löper nästan 250 mil från ryska Östersjökusten på framförallt internationellt vatten, öster om Gotland, till nordtyska kuststaden Lubmin. De ägs av ryska, till största delen statsägda, energiföretaget Gazprom. Ledningarna väntar nu endast på att certifieras av tyska myndigheter, som tillfälligt stoppat sitt arbete i väntan på att ägaren till Nord Stream 2 inordnar sig i tysk bolagsrätt.

Den ansvariga myndigheten har meddelat att det kommer dröja åtminstone till andra halvan av året innan gasledningarna kommer kunna tas i bruk.

Se en sammanfattning av turerna kring Nord Stream 2 nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.