Tysklands hälsominister Jens Spahn. Foto: AFP

Tyskland ska samtala med Ryssland om Sputnik-köp

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland ska inleda samtal med Ryssland om eventuellt köp av Rysslands corona-vaccin Sputnik V. Det beskedet ger Tysklands hälsominister Jens Spahn.

Det ryska vaccinet mot covid-19, kallat Sputnik V, är godkänt i ett 60-tal länder men väntar ännu på grönt ljus från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Ändå kommer Tyskland redan nu att börja föra samtal med Ryssland om köp vaccinet, för att öka vaccinationstakten i landet.

– EU-kommissionen sade under gårdagen att den inte kommer skriva kontrakt för Sputnik som de gjort för andra tillverkare. Så jag sade att då håller vi bilaterala samtal med Ryssland, sade Tysklands hälsominister Jens Spahn i en intervju med den tyska radiostationen WDR på torsdagen.

Delstat har skrivit avtal

Den sydtyska delstaten Bayern gav på onsdagen besked om att man skrivit ett tidigt avtal med en rysk tillverkare om att köpa licenser för 2,5 miljoner doser av Sputnikvaccinet, så fort vaccinet godkänns av EMA, rapporterar TT.

När samtalen med Ryssland kommer att inledas gav Jens Spahn inte besked om i intervjun. Tyskland har hittills upphandlat vaccin tillsammans med resten av EU och fått leveranser från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer