En Iransk båt cirkulerar runt den beslagtagna oljetankern Stena Impero. Foto: Morteza Akhoondi / AP / TT

Tyskland: Kommer inte delta i någon amerikansk aktion i Hormuzsundet

Publicerad

Under torsdagen meddelade Tysklands utrikesminister Heiko Maas att Tyskland inte kommer att delta i en USA-ledd aktion i Hormuzsundet. Anledningen är att man vill undvika ytterligare upptrappnngar i området, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

De senaste månaderna har situationen i Hormuzsundet varit en het fråga i den globala politiken. Båda USA och Storbritannien har föreslagit gemensamma aktioner för att säkra fri resväg genom Hormuzsundet, efter att en brittisk oljetanker beslagtagits av Iran.

Men Tyskland är inte intresserad av att delta i en sådan aktion som leds av USA.

”Tyskland kommer inte att delta i den maritima insatsen som presenterats och planerats av USA”, säger utrikesminister Heiko Maas till nyhetsbyrån Reuters.

Anledningen uppges vara en oro över att situationen kan trappas upp ytterligare, och att man inte tror att det finns en militär lösning.

”Öka säkerheten”

Under tisdagen meddelade USA att de tillfrågat Tyskland om att delta i en marin insats för att öka säkerheten i Hormuzsundet. Det uppgav en talesperson för den amerikanska ambassaden i Berlin, enligt AFP.

Tidigare har Storbritannien föreslagit en gemensam europeisk skyddsaktion. Dåvarande utrikesministern Jeremy Hunt meddelade då att man inte ville ansluta sig till USA:s politik för ”maximala påtryckningar” mot Iran, utan att man, till skillnad från USA, fortsätter stötta Irans kärnenergiavtal, skriver The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer