– Det är vår plikt att stötta Ukraina efter bästa förmåga, skrev Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i ett meddelande på Twitter under lördagen. Foto: TT

Fler länder ger militärt stöd till Ukraina – Sverige i vapenmöte

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland, Nederländerna och Belgien meddelade på lördagen att de ska skicka stora mängder vapen och bränsle till Ukraina. Under dagen deltog Sverige i ett möte med flera länder om vapenleveranser dit, uppger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare för SVT Nyheter.

Sverige har ännu inte tagit något beslut om att skicka vapen till det invaderade Ukraina.

– Det var ett av flera koordineringsmöten kring militärt stöd till Ukraina och transportfrågor som Sverige deltar i, säger Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsministern.

Kriget i Ukraina

Enligt flera utländska medier ska 27 länder ha deltagit i mötet, bland annat Storbritannien och USA.

Tyskland ändrar ståndpunkt

Tyskland har fått utstå kritik, bland annat av Polens premiärminister, för att till skillnad från andra länder inte ha skickat vapen till Ukraina. Detta med hänvisning till landets praxis om att inte förvärra aktiva konflikthärdar.

I stället har man levererat hjälmar och ett fältsjukhus.

Men på lördagen ändrade tyska regeringen sig. 1 000 tyska pansarvärnsvapen och 500 så kallade stinger-missiler, en slags luftvärnsrobot, ska skickas till Ukraina snarast.

Tyskland ger också Nederländerna tillåtelse att skicka 400 tysktillverkade raketgevär till Ukraina.

Också Belgien har beslutat att skicka 2 000 automatvapen och 3 800 ton bränsle till Ukraina, uppger landets premiärminister på Twitter. Han skriver också att landet överväger ytterligare leveranser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet