Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller en fredskonferens för att få till en vapenvila i Libyen. Arkivbild. Foto: TT

Tyskland: Vi vill inte ha ”ett andra Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av världens mäktigaste ledare är på plats när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag håller en fredskonferens för att få till en vapenvila i Libyen. Kaosets pris, i form av vapen, terrorism och migrantströmmar i Afrika och Europa, börjar bli för högt.

Frankrikes, Rysslands och Turkiets presidenter ansluter till Merkels möte, som även FN deltar i. Även huvudkombattanterna Khalifa Haftar och Fayez al-Sarraj, som leder varsitt rivaliserande styre i Libyen, är på plats.

Det är de två sistnämnda som ska övertalas att lägga vapnen åt sidan och börja samarbeta. Men misstänksamheten är fortsatt stor på alla håll – när Ryssland för en vecka sedan arrangerade ett liknande fredsmöte skrev al-Sarraj under ett avtal om eldupphör, medan Haftar efter lång tvekan lämnade Moskva utan att ha signerat.

Hård press

Ett preliminärt och skakigt eldupphör är redan ett faktum, vilket Haftar och al-Sarraj häromveckan gick med på efter hård press från Turkiet och Ryssland. De två stormakterna är huvudspelare i konflikten, sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nyligen gett order om att skicka trupp för att strida på al-Sarrajs sida, medan Ryssland sedan tidigare har legosoldater bland Haftars mannar.

För EU:s tungviktare Frankrike och Tyskland är Libyen ett avgörande gränsland för migrantströmmarna till EU. Laglösheten där har lockat flyktingsmugglare, som etablerat olagliga och livsfarliga rutter för migranter från många andra afrikanska länder och även Asien. Italien har tidigare gjort uppgörelser med libyska ledare om att kontrollera migranttrafiken, men de faller på att ingen har full kontroll över Libyens territorium.

Inte ett nytt Syrien

Den som vill ägna sig åt brottslighet har gott om svängrum i Libyen. Landet är fyra gånger så stort som Sverige, och består av mestadels nästan obefolkad öken – av de drygt sex miljoner invånarna bor i stort sett alla längs Medelhavskusten.

– Vi måste säkerställa att Libyen inte blir ett andra Syrien, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas till tidningen Bild.

– Denna konferens kan bli ett första steg mot fred.

Många är dock mer pessimistiska.

– Risken är att en del deltagare bara spelar med i det diplomatiska initiativet, och fortsätter elda på ett krig som de tjänar på, säger Claudia Gazzini, Libyenexpert på organisationen ICG (International Crisis Group), enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer