Skärmavbild av den saudiska tidningen al Jazirah

Tyst om mordmisstankar i saudisk media

Publicerad

När USA:s utrikesminister Mike Pompeo i dag besöker Saudiarabien beskrivs det i saudiska medier som ett alldeles vanligt statsbesök. Orsaken till besöket – den saudiska journalisten Jamal Khashoggis försvinnande – nämns kort eller inte alls.

USA och Saudiarabien diskuterade de historiskt goda relationerna mellan länderna och utvecklingen i regionen heter det.

”USA hyllar Saudiarabiens ansträngningar för att få reda på vad som hänt Khashoggi”, rapporterar det statliga TV- och radiobolaget BSKSA.

Saudisk journalist död

”USA:s president Donald Trump lovordar Saudiarabiens och Turkiets utmärkta samarbete under utredningen”, skriver den kungahusägda tidningen al-Jazirah.

”Smutskastningskampanjer”

Tillsammans ska Saudiarabien och Turkiet gå till botten med Khashoggis försvinnande rapporterar al-Hayat som berättar om den saudiske kronprinsen Muhammad Bin Salmans beslut att tillsätta en åklagare.

Medan det i internationella medier talas om styckmord skriver saudiska tidningar istället om internationella smutskastningskampanjer och försök att misskreditera Saudiarabien. Mycket av den rapporteringen handlar om att framhålla det osannolika i att det saudiska kungahuset skulle vara delaktigt i journalistens försvinnande.

”Sluta spekulera”

Flera tidningar listar allt västerländska medier fått om bakfoten. Som att det är tekniskt omöjligt att det skulle finnas ljud och videobevis på att Khashoggi blivit mördad via hans klocka och det högst osannolika i att han skulle ha en turkisk fästmö; det har han ju inte berättat för sin före detta fru. 

”Medierna ignorerar information för att inte låta fakta komma i vägen för en bra historia”, skriver Arab News. Vi vet inte vad som hänt Khashoggi så sluta spekulera, är budskapet. Men det gäller inte CNN:s uppgifter om att Khashoggi mördats under ett förhör som gick fel, av personer som inte hade det saudiska kungahusets godkännande. Till skillnad från all annan information citeras de uppgifterna flitigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet