Presidenten om ubåtshaveriet: ”Våra största kondoleanser till familjerna” Foto: TT/Reuters/Presidentpalatset i Indonesien

Ubåten hittad på botten – knäckt i tre delar

Uppdaterad
Publicerad

Den ubåt som sjunkit med 53 människor ombord utanför Bali har hittats på havets botten, uppger den indonesiska flottan. Ubåten var knäckt i tre delar.

Farkosten återfanns på mer än 800 meters djup, en räddningsubåt från Singapore bekräftade visuellt fyndet på söndagsmorgonen efter att signaler tolkats ubåten.

Det fanns inte längre något hopp om att hitta några överlevare och myndigheterna slår nu fast att alla besättningsmedlemmar är döda.

Fartyg, flygplan och hundratals militärer har deltagit i sökandet sedan KRI Nanggala försvann under en övning i onsdags. Sedan dess har flera fynd gjorts i havet, bland annat föremål som funnits inne i ubåten.

Havet för djupt för säker bärgning

Myndigheterna har varnat för att en bärgningsinsats kan vara såväl farlig som komplicerad på grund av att havet är så djupt där farkosten försvann.

Indonesiens president Joko Widodo har framfört sina kondoleanser till offrens familjer.

”Alla indoneser uttrycker vår djupa sorg över denna tragedi, särskilt till de besättningsmedlemmarnas familjer”, säger han i ett uttalande.

Röster höjs nu för att modernisera landets flotta, KRI Nanggala byggdes för 44 år sedan.

– Det här kan bli en läxa för regeringen att förbättra den militära teknologin och vara försiktig med hur man använder den redan existerande, människors liv står på spel, säger 29-åriga Hein Ferdy Sentoso från Banyuwangi varifrån räddningsaktionen har utgått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.