”Igår fångade jag en sån här!”. Rysk karikatyrteckning om det svenska ubåtsfyndet. Foto: Skärmdump ria.ru

Sverige hånas i Ryssland efter ubåtsfyndet

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter nyheten om att dykare hittat en rysk ubåt i svenska farvatten hånas Sverige i ryska medier.

”Nu är det dags igen?” skriver statliga propagandasajten Sputnik som drar paralleller till förra höstens ubåtsjakt i Stockholms skärgård.

”Förra oktober påstod myndigheter i Stockholm sig ha chockerande bevis för en förtäckt rysk invasion. Ett grynigt foto som tagits längs den svenska kusten tycktes visa två farkoster vid horisonten. Utan några andra bevis att gå på, beslutade regeringen att objekten var ryska ubåtar. Inte förvånande så avfärdades dessa påståenden bara månader senare”, skriver Sputnik som i samma artikel slår fast att  ”paranoian inte har upphört”.

Även företaget Ocean X Team, som hittade ubåten, får sig en släng av sleven.

”De planerar redan en ny expedition för att undersöka olycksplatsen. Om tidigare fall är någon indikation kommer de inse att deras chockerande upptäckt i själva verket var en sjunken fiskebåt”.

”Svenskarna har börjat hallucinera”

Även ryskspråkiga medier i Ryssland tar upp nyheten, men mest handlar det om neutralt referande texter.

Kommentarerna under artiklarna är desto mer raljanta.

”Än en gång har våra svenska partners börjat hallucinera!”, skriver en person under en artikel på tv-kanalens Ntv:s sajt.

”Det är rekvisita från inspelningen av filmen Det nationella fiskets egenheter och svenskarna börjat genast skrika!”, föreslår en annan.

”Så de har hittat en ubåt från första världskriget. Varför all uppståndelse?”, undrar signaturen Vladimir i en kommentar på tidningens Komsomolskaja pravdas sajt.

Nyhetsbyrån Ria Novosti, en del av den statliga mediekoncernen Ryssland Idag, betonar i sin artikel att de svenska dykarna inte själva tagit sig fram till vraket utan sett det med hjälp av en undervattensrobot. Artikeln illustreras med en karikatyrteckning som förställer en sjöman som ser ut att skryta om hur stor ubåt han fångat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ubåtsfynd i Östersjön

Mer i ämnet