David Bonderman och Arianna Huffington. Foto: TT.

Uberchef drog sexistiskt skämt – på möte för att motverka sexism

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska taxiföretaget Uber har dragits med problem och anklagelser om sexism och trakasserier. Under ett styrelsemöte på tisdagskvällen för att hantera problemen fällde styrelseledamoten och miljardären David Bonderman en sexistisk kommentar riktad mot Arianna Huffington. Nu har han sagt upp sig, meddelar han i ett brev till företagets anställda.

Styrelseledamoten Arianna Huffington pratade under mötet om hur det gynnar företag att ha en kvinna i styrelsen, eftersom det ofta leder till att fler kvinnor känner sig uppmuntrade att söka sig till styrelseuppdrag. David Bonderman anmärkte då att ”det enda det leder till är förmodligen mera prat”, rapporterar Yahoo Finance, som publicerat ljudupptagningen från mötet.

”Åh, men kom igen, David”, svarade Huffington upprört.

Efter att flera amerikanska medier uppmärksammat kommentaren gick David Bonderman ut med en offentlig ursäkt.

LÄS MER: Uber gömde sig från myndigheterna med hjälp av hemlig mjukvara

”Min kommentar hade motsatt effekt mot vad jag ville få fram. Jag inser vilken destruktiv effekt den hade och jag tar fullt ansvar för det”, sa han i ett uttalande.

Slutar i styrelsen

Bonderman är en stor investerare genom sitt företag TPG och har de senaste månaderna jobbat med att försöka förbättra arbetsmiljön hos Uber efter att företaget omgärdats av skandaler och anklagelser om sexism och trakasserier.

Senare under kvällen meddelade Bonderman att han slutar som styrelseledamot.

”Jag vill inte att mina kommentarer ska distrahera samtidigt som Uber bygger upp en företagskultur att vara stolt över. Jag behöver hålla samma standard som vi förväntar oss att företaget ska hålla. Jag har beslutat att säga upp mig från styrelsen från och med i morgon bitti”, säger han i ett uttalande.

VD tar time-out

Arianna Huffington svarade att ”Jag uppskattar att David gör det rätta för Uber under den här perioden av kritiska förändringar inom företaget”, skriver New York Times.

Tidigare under dagen gick Ubers grundare och vd Travis Kalaninck ut med att han tar en time-out från jobbet som vd efter alla skandaler under den senaste tiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.