UD: Svenskar uppmanas lämna Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas nu att lämna landet, skriver utrikesdepartementet i ett pressmeddelande. Myndigheter manar också alla svenskar att ”iaktta stor försiktighet” och avråder från alla resor till landet.

– Den samlade bedömningen är att det nu är ett mycket osäkert läge för vad som kommer att hända nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT.

Utrikesminister Ann Linde ser med stor oro på den senaste tidens utveckling kring Ukrainasituationen. UD avråder nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina. Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet.

Enligt den svenska ambassaden i Ukraina beräknas mellan 200 och 300 svenskar befinna sig i Ukraina. Till SVT säger Ann Linde att det finns en mycket stor osäkerhet för som kommer att hända den närmaste tiden.

– Det finns olika indikationer på att någonting kan hända den kommande veckan. Vi har fått den här informationen de senaste dagarna och i går och i dag har många andra länder fattat samma beslut, säger Linde.

Ambassadpersonal stannar

Till skillnad från USA har UD enligt uppgifter till SVT beslutat att inte evakuera sin ambassad. Däremot erbjuds anhöriga till personalen på plats att resa hem till Sverige.

– Vi vill ha kvar personal dels för att kunna ge ett visst stöd om det skulle hända någonting, dels för att kunna ge politisk rapportering hem så att vi vet vad som händer, säger Ann Linde till SVT.

Hur ser du på säkerheten för de ambassadanställda? 

– Jag går inte in och kommenterar det, men det är naturligtvis någonting som vi säkrar.

Svenskar uppmanas vara försiktiga

”UD uppmanar även svenskar på plats att iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig på ambassadens svensklista/lista över svenskar i landet. Svenskar som inte längre befinner sig i Ukraina uppmanas att avregistrera sig från svensklistan”, skriver UD i sitt pressmeddelande.

Utrikesdepartementet skärper också reseavrådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.