UD känner till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövades i Etiopien den 19 december. Foto: Jonas Ekströmer/TT

UD bekräftar: Svensk-etiopier gripen

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiska medier har rapporterat att en svensk-etiopisk politiker frihetsberövats i staden Sodo i Etiopien.

Nu bekräftar Utrikesdepartementet att de känner till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige sitter frihetsberövad i landet.

– UD känner till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövades i Etiopien den 19 december. Ambassaden i Addis Abeba står i kontakt med lokala myndigheter och söker mer information om fallet, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst till TT.

Enligt Etiopiska medier rör det sig om Andualem Tadesse Boltena, 35, som är generalsekreterare för partiet Wolayta National Movement (WNM) som vill att Wolaitadistriktet blir en egen region under den federala regeringen.

Greps i torsdags

Boltena greps i torsdags, enligt den lokala nyhetssajten Addis Standard och uppgifter till den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll som följer utvecklingen i området.

Kjetil Tronvoll uppger att han var i sms-kontakt med Boltena senast i torsdags.

– Då sade han till mig att han hade fått hot och varningar från någon kontakt inom regimen att han är på väg att gripas och att han måste ta sig därifrån, sade Tronvoll till TT i lördags.

”Fått hot och varningar”

Raphael Addisu, politisk aktivist i Etiopien, skriver i ett Facebookinlägg på söndagen att Boltena är fortsatt frihetsberövad.

”Samvetsfången Andualem T Boltena tillbringar sin fjärde dag i förvar i Sodo, Wolaita”, skriver han.

Kjetil Tronvoll uppger att han var i sms-kontakt med Boltena senast i torsdags.

-Då sade han till mig att han hade fått hot och varningar från någon kontakt inom regimen att han är på väg att gripas och att han måste ta sig därifrån, sade Tronvoll till TT i lördags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.