Utrikesdepartementet har framfört krav i ett möte med Irans Sverigeambassadör. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

UD framförde krav till Irans ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har framfört krav i ett möte med Irans Sverigeambassadör med anledning av flygkraschen i Iran där 17 personer med hemvist i Sverige omkom.
Iran har erkänt att landet sköt ned planet av misstag.

Syftet med mötet mellan den nye kabinettssekreteraren Robert Rydberg och den iranske ambassadören var att ”tydliggöra vilka förväntningar vi har på Iran i det fortsatta arbetet kring nedskjutningen av det ukrainska flygplanet”, skriver utrikesminister Ann Linde i ett mejl till TT.

Bland annat ska Rydberg ha framfört krav som Linde och statsminister Stefan Löfven tidigare gått ut med när det gäller skyndsamhet och transparens i samarbetet, samt att Iran måste ta ansvar gentemot de anhöriga.

Totalt miste 176 människor livet i kraschen.

Svenskt team till Iran

I dag reser ett första team till den svenska ambassaden i Teheran för att stärka det konsulära arbetet.

”Vårt primära fokus nu är att bistå de efterlevande med bästa möjliga stöd”, skriver Ann Linde.

Medgivandet från Irans president Hassan Rohani om att planet skjutits ned kom efter tre dagars nekande. Han lovade då kompensation till offrens familjer och sade att de ansvariga ska straffas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet