”Det är svårt att säga hur omfattande det här kommer att bli”, säger Patric Nilsson på UD:s presstjänst. Foto: Antara Foto, TT/Kristian Pohl, Regeringskansliet

UD: Inga uppgifter om eventuella skadade svenskar

Publicerad

Minst 420 personer har dött efter tsunamin i Indonesien. Men enligt UD finns inga uppgifter om eventuella drabbade svenskar.
– Enligt det vi vet nu finns det inga svenskar bland de skadade eller omkomna, säger Patric Nilsson, presschef på Utrikesdepartementet till SVT.

Under söndagsförmiddagen hade UD inte fått in någon information om att några svenska medborgare drabbats av den tsunami som svept in över stränder i Sundasundet mellan Java och Sumatra i Indonesien strax före midnatt natten mot söndag, svensk tid.

Få svenskar tros befinna sig i området

Man bedömer att få om några svenskar finns i det berörda området.

– Vi brukar bli kontaktade av anhöriga som vet ifall någon befinner sig i området, men det har inte skett i det här fallet, säger Patric Nilsson till SVT.

– Men det är svårt att säga hur omfattande det här kommer att bli. Det är svårtillgängligt och tar tid med hjälparbete och identifiering. Vi kommer fortsätta följa det här, både från UD och ambassadens sida, säger Patric Nilsson.

Svenska ambassaden i Jakarta uppdaterar också om läget på sin hemsida.

”Risk för nya vulkanutbrott kvarstår och myndigheternas anvisningar är att ingen får vistas inom en radie av 2 kilometer från Krakatoas krater. Indonesiska myndigheter uppmanar också alla i området att inte vistas på stränderna vid Sundasundet, dvs delar av Lampung och Serang”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer