Försvarsminister Peter Hultqvist fördömer Rysslands åtgärder och anser att det är mycket aggressivt att peka ut en enskild tjänsteman. Foto: Jessica Gow/TT

Hultqvist: Oacceptabelt agerande av Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En svensk avdelningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har belagts med sanktioner av Ryssland.

Åtgärden är oacceptabel och grundlös, menar både FOI och Sveriges försvarsminister.

– Det finns ingen grund för att peka ut den här tjänstemannen, säger Peter Hultqvist (S).

Ryssland riktar sanktioner mot åtta EU-medborgare. Sanktionerna beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Ryssland med anledning av förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

FOI i Sverige var en av de institutioner som fastslog att Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

UD: ”Stort allvar”

Förutom FOI-chefen har sanktioner riktats mot bland andra Europaparlamentets talman David Sassoli.

”Vi beklagar att Ryssland väljer att ytterligare försämra relationerna med EU. Vi ser med stort allvar på det försämrade läget för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Ryssland”, skrev UD i en kommentar på fredagen.

Försvarsministern fördömer

Försvarsminister Peter Hultqvist fördömer Rysslands åtgärder och anser att det är mycket aggressivt att peka ut en enskild tjänsteman.

– Från mitt perspektiv är det ett helt orimligt och oacceptabelt agerande som jag tar helt avstånd ifrån, säger han och fortsätter:

– Jag tycker också att det här visar godtycket och rättslösheten bakom den ryska regimens sätt att positionera sig och jag kan inte annat än att uttrycka mitt fulla stöd för den tjänsteman som drabbats av det här agerandet.

Den svenska avdelningschef som finns med på listan är Åsa Scott. Hon arbetar vid FOI:s anläggning i Umeå, som i höstas slog fast att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förgiftats med nervgiftet novitjok.

Åsa Scott vill inte kommentera de ryska sanktionerna, men myndigheten har gjort ett uttalande på sin hemsida.

”Det är helt oacceptabelt att Ryssland helt grundlöst inför sanktioner mot forskare som gör sitt jobb. Sanktionen kommer heller inte påverka arbetet i myndigheten”, skriver FOI:s generaldirektör Jens Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer