Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

UD kommer kalla upp Guatemalas ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet kommer kalla upp Guatemalas ambassadör för att begära ytterligare klargöranden och framföra regeringens missnöje. Det efter att landet begärt att Sverige kallar hem ambassadör Anders Kompass.

– Vi behöver ytterligare klargöranden från deras sida och vi vill få svar på vissa frågor, säger Patric Nilsson på UD.

Enligt Patric Nilsson, gruppchef på UD:s presstjänst, har Margot Wallström (S) talat i telefon med Guatemalas utrikesminister Sandra Jovel.

– Utrikesministern har nu under eftermiddagen talat med sin motsvarighet i Guatemala och framhållit den svenska regeringens missnöje över deras begäran och deras agerande, säger Patric Nilsson.

Regeringen missnöjd

Svenska UD kommer, enligt Nilsson, att kalla upp Guatemalas ambassadör ”i närtid”, för att få ytterligare förklaringar och för att klargöra regeringens missnöje.

– Vi har tidigare sagt att det är mycket olyckligt att man gör såhär och utrikesministern framhöll att regeringen ser med missnöje på detta agerandet.

Pågående dialog med Guatemala

Angående eventuella svarsåtgärder från svenskt håll uppger Nilsson att regeringen inte vill gå händelserna i förväg och att man har en pågående dialog med Guatemala.

– Vi kommer kalla upp deras ambassadör till UD och utifrån det så kommer vi se hur svenska regeringen ska agera, säger Patric Nilsson.

Enligt UD har Anders Kompass 30 dagar på sig att lämna Guatemala. Anledningen är att han ska ha kallat samhället korrupt och lagt sig i inrikespolitiska frågor, enligt Guatemalas utrikesminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.