Anders Kompass ska ha kallat samhället korrupt, enligt Guatemalas utrikesminister. Foto: SVT (arkiv)

Ambassadören Anders Kompass har 30 dagar på sig att lämna Guatemala

Uppdaterad
Publicerad

Guatemala uppmanar Sveriges regering att ta hem sin ambassadör i landet. Enligt svenska utrikesdepartementet har han 30 dagar på sig att lämna landet. Anledningen är att Anders Kompass ska ha kallat samhället korrupt, enligt Guatemalas utrikesminister.

Samma krav har ställts till Venezuela. Diplomaterna lägger sig i inrikespolitiska frågor, skriver utrikesdepartementet i Guatemala i ett uttalande.

Anders Kompass tillträdde i höstas tjänsten som Sveriges ambassadör.

– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalanska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger Sandra Jovel, utrikesminister i Guatemala, på en presskonferens.

Har 30 dagar kvar i landet

Hon tillägger att ”ingen är utvisad, och ingen är förklarad non grata”. I uttalandet skriver utrikesdepartementet att landet avvaktar med att Sverige och Venezuela presenterar nya ambassadörer.

I ett pressmeddelande kallar utrikesminister Margot Wallström händelsen för ”mycket olycklig”, och att man kommer söka ytterligare förklaringar från Guatemalas regering för att sedan bestämma hur man ska agera.

– Det är viktigt att få ytterligare förklaringar för det är en väldigt ohygglig begäran. Men för att vi ska kunna komma med en handlingslinje måste vi få betydligt mer förklaringar från Guatemalas regering, säger Patrik Nilsson, presschef på UD.

Svenska utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att man kommer gå ut med mer info inom kort, samt att Wallström ska prata med Guatemalas utrikesminister under eftermiddagen. De tillägger att Kompass har 30 dagar på sig att lämna landet.

Pågående dispyt

Guatemalas president Jimmy Morales har en dispyt med FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig).

Under en ceremoni i januari där Sveriges regering delade ut ekonomiskt stöd till Cicig talade Kompass om ”ett korrupt samhälle”. Han lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig, utan att det snarare berodde på dåligt fungerande statliga institutioner. Han sade också att Cicig är en ”kraftfull medicin” för Guatemala, enligt Reuters.

Godkände inte

Anders Kompass blev känd för en bredare allmänhet efter att han stängts av från sin post på fältavdelningen inom FN:s kontor för mänskliga rättigheter 2015. Detta efter att han larmat om att FN-soldater misstänktes ha begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken, händelser som han befarade annars skulle ha tystats ner.

I fjol fick han Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän för sina insatser som visselblåsare.

Morales valde först att inte godkänna Kompass som ny ambassadör, enligt uppgifter i höstas till den guatemalanska tidningen El Periódico. Uppgifterna bekräftades även av källor till Sveriges Radio Ekot.

Anders Kompass karriär i korthet

  • Efter att ha gått bistånds- och civilförsvarsutbildningen på Sandöskolan i Kramfors arbetade han som regional representant för Diakonia i Centralamerika 1980-83. 1983 anställdes Kompass som Latinamerikaexpert på svenska Utrikesdepartementet.
  • 1992-95 var Kompass representant för FN:s utvecklingsprogram i El Salvador.
  • 2009 utses Kompass till chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter.
  • 2015 stängdes Kompass av från sitt arbete på FN efter att ha larmat om att franska soldater begått sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken under ett fredsbevarande uppdrag. Senare samma år belönades Kompass av svenska FN-förbundet med utmärkelsen Årets FN-vän.
  • 2016 säger Kompass upp sig från FN på grund av en missnöjdhet med hur FN hanterade avslöjandet. Senare samma år skärpte FN åtgärderna mot de fredsbevarande styrkor som begått sexuella övergrepp.
  • 2017 blir Kompass anställd av svenska UD för att 2017 stationeras som ambassadör i Guatemala. Till en början blev han inte godkänd av Guatemalas president Jimmy Morales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.