Efrain Rios Montt under pågående rättegång 2012. Foto: TT

Guatemalas tidigare diktator är död

Publicerad

Guatemalas tidigare diktator, Efrain Rios Montt är död. Enligt hans advokat dog han av en hjärtattack, skriver AP. Han blev 91 år gammal.

Rios Montt var general i Guatemalas armé och tog makten i landet genom en militärkupp under pågående inbördeskrig. Han styrde Guatemala med järnhand under 17 månader mellan 1982-1983. En period som räknas till inbördeskrigets blodigaste.

”Gevär och bönor”

Under hans tid vid makten mördades och torterades tusentals människor. Efter att själv blivit avsatt i ytterligare en militärkupp fortsatte Rios Montt en politisk karriär i Guatemalas kongress. Han förblev en inflytelserik person i politiken under mer än tre decennier.

Rios Montt var kanske mest uppmärksammad utanför Guatemala för kampanjen ”fusiles y frijoles”, på svenska ”gevär och bönor”. En kampanj riktad mot landets vänstergerilla med budskapet ”antingen stödjer ni oss och får mat, eller så dödar vi er”.

Brott mot mänskligheten

2013 dömdes han till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten på grund av sin delaktighet i Guatemalas långa inbördeskrig. Men konstitutionsdomstolen rev upp domen bara en dryg vecka senare vilket ledde till att Rios Montt gick fri.

Rättegången om folkmord återupptogs dock så sent som i oktober 2017. Då utan Rios Montts medverkan eftersom hans advokater argumenterat för att han var för dement för att kunna delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer