Utrikesminister Ann Linde markerar mot bilder som spridits i sociala medier. Foto: TT

UD markerar mot PKK-bilder: ”Antyder att Sverige stödjer PKK”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet markerar mot bilder som sprids på sociala medier där den terrorstämplade organisationen PKK:s logga syns upplysta på olika välkända byggnader i Stockholm. Händelsen har polisanmälts av Stockholms stad. Det rör sig om en kampanj för att sänka Sveriges Natoansökan, enligt UD.

”Meddelanden och bilder som vi har anledning att tro har manipulerats har spridits på sociala medier, och antyder att Sverige stödjer PKK”, skriver UD i ett uttalande.

”Det här är en medveten och illvillig påverkanskampanj med tydligt mål att förhindra Sveriges anslutning till Nato”, heter det vidare.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till den kurdiska organisationen PKK. PKK är klassat som en terrororganisation av Sverige och övriga EU.

Ann Linde: ”Tar starkt avstånd”

UD skriver vidare i uttalandet att man fördömer PKK, ”som är en terroristorganisation”.

Man markerar även mot en film som spridits där utrikesminister Ann Linde hörs säga att Sverige alltid kommer vara tacksamt för det som ”kurderna gjort i kampen mot terrorismen”, vilket i filmens sammanhang antyds som en form av stöd för PKK.

”Utrikesminister Anna Linde har aldrig uttryckt stöd för PKK och tar starkt avstånd från den manipulerade filmen och PKK”, skriver UD.

Stockholm stad polisanmäler

I filmen förekommer också bilder som visar projicerade PKK-budskap på Stadshuset i Stockholm och Avicii arena. Det finns inget tyder på att aktionen de facto har skett, enligt Stockholms stad. Men kommunen har ändå polisanmält händelsen.

Turkiets utrikesminister har kommenterat aktionen på sociala medier i den engelsk-turkiska nyhetskanalen TRT Wold.

– När vi frågade myndigheterna sa de först att de inte kände till sådana handlingar, men i dag sa den svenska polisen att en sådan händelse hade ägt rum, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de kurdiska gerillagrupperna PKK och YPG? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.