Militär på gatorna i Zimbabwes huvudstad Harare Foto: TT

UD uppmanar svenskar i Zimbabwe att undvika folksamlingar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ambassaden i Zimbabwe håller stängt med anledning av den politiska oron. Svenskar på plats uppmanas att höra av sig.

– Syftet är att ambassaden snabbt kan kontakta personerna om det skulle uppstå en krissituation, säger Johanna Westman på UD:s presstjänst.

Det politiska läget är osäkert i landet. Det har ryktats om en militärkupp, men uppgifterna har tillbakavisats av militären. Enligt regeringspartiet ZANU-PF ska president Robert Mugabe ha gripits på tisdagskvällen.

Undvik folksamlingar

Med anledning av den politiska oron håller svenska ambassaden stängt under onsdagen. Svenskar som befinner sig i landet uppmanas att anmäla sig till den så kallade svensklistan, vara uppmärksamma, undvika folksamlingar och demonstrationer samt följa nyhetsrapporteringen. Flygplatsen är öppen som normalt, men det förkommer vägkontroller, skriver UD på sin sajt Sweden Abroad.

Protesterna mot Mugabe

– Ambassaden har gjort bedömningen att hålla stängt för allmänheten. Den följer utvecklingen i landet väldigt noga, säger Johanna Westman.

Ingen avrådan från resor

I nuläget finns ingen avrådan från resor till Zimbabwe, men UD uppmanar svenskar att hålla sig uppdaterade via hemsidan.

– Vi följer händelseutvecklingen och gör kontinuerliga säkerhetsbedömningar.

Enligt Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp, finns det ungefär hundra svenskar i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet