Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag anser att lagen är drakonisk och syftar till att utplåna alla homosexuella i Uganda” Foto: Ronald Kabuubi/TT/svt

Homosexuella i Uganda kan komma att straffas med döden

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden riktar massiv kritik mot Uganda efter att parlamentet antagit en ny lag som föreslår nya hårda straff för hbtqi-personer. I vissa fall kan homosexualitet komma att straffas med döden – samtidigt som medborgare blir skyldiga att ange homosexuella till myndigheterna.

I parlamentet möttes beslutet av jubel. I Uganda, som är ökänt för sin intolerans mot homosexualitet, skulle den nya lagen införa flera straffskärpningar mot homosexuella. Det blir i praktiken olagligt att identifiera sig som hbtqi-person, rapporterar BBC.

– Det blir olagligt att berätta att man är homosexuell. Och tanken med det här är att med någon slags religiös bakgrund vill hindra att man främjar homosexualitet, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

Nu ligger frågan på presidentens bord. Yoweri Museveni kan välj att antingen lägga sitt veto mot eller att underteckna lagen. Han har tidigare sagt att han stödjer förslaget, men har även signalerat att frågan inte är prioriterad då Museveni vill värna relationerna till väst, rapporterar Aljazeera.

Ett angivarsamhälle

Redan i dag riskerar homosexuella livstids fängelse. Den nya lagen skulle innebära att homosexuella i vissa fall även riskerar dödsstraff.

Människorättsaktivister i landet varnar för att våldet mot homosexuella riskerar att öka ytterligare, men att Uganda även kan utvecklas till ett angivarsamhälle då lagen innebär att medborgare blir skyldiga att rapportera homosexuella vänner eller familjemedlemmar till myndigheterna.

Om lagen godkänns av presidenten blir det den mest extrema antigay-lagstiftningen i världen enligt hbtq-aktvisten Frank Mugisha.

– Jag anser att lagen är drakonisk och syftar till att utplåna alla homosexuella i Uganda, säger han till SVT Nyheter.

Omvärlden kritisk

Kritiken från omvärlden har inte låtit vänta på sig. Människorättsorganisationer, EU och FN fördömer lagen. I USA är man beredd att gå ännu längre.

– Vi skulle behöva se över om vi måste ta till åtgärder, kanske ekonomiska sådana, om den här lagen verkligen skulle gå igenom och godtas, säger nationella säkerhetsrådets talesperson John Kirby.

Homosexualitet i Uganda

Homosexualitet är redan straffbart med livstids fängelse i Uganda.

Lagförslaget lades fram i februari och målet var att straffa ”främjande, anstiftande och finansiering” relaterat till hbtqi-aktiviteter. Däremot förblev det oklart vilket straffet blir på grund av ändringar i sista minuten.

Även ”försök till homosexualitet” blir brottsligt med fängelsestraff i upp till tio år.

Homosexualitet är olagligt i fler än 30 av Afrikas 54 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.