Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ihor Zjovkva: ”Man kan stoppa robotarna på två sätt – luftvärnssystem och stridslygplan”. Foto: SVT / TT

Ukraina efterfrågar fler svenska vapen: ”Gör enorm skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska militära stödet gör ”enorm skillnad” – men Ukraina behöver ännu mer vapen från västländerna. Det säger Ihor Zjovkva, vicechef för det ukrainska presidentkansliet, till SVT Nyheter.

I det senaste i raden av svenska militära stödpaket aviserades att Sverige kommer att skänka det efterfrågade artillerisystemet Archer till Ukraina, vilket Zjovkva välkomnar.

– Det gör enorm skillnad på slagfältet, säger han.

Kriget i Ukraina

Samtidigt behövs mer om Ukraina ska kunna vinna kriget, menar han. Bland annat behövs fler stridsfordon för att kunna fortsätta återta ukrainskt territorium, men också fler sätt att bekämpa ryska kryssningsrobotar.

– Man kan stoppa robotarna på två sätt – luftvärnssystem och stridsflygplan, säger Ihor Zjovkva.

”Korruptionen inte utplånad”

Sverige har i år ordförandeskapet i EU, en union som Ukraina vill bli fullvärdig medlem av. Men den mycket omfattande korruptionen i landet utgör ett hinder. Zjovkva menar dock att den ukrainska antikorruptionsverksamheten fungerar väl.

– Jag kan inte säga att korruptionen är utplånad till 100 procent från Ukraina. Men systemet fungerar, även i krigstid, säger han.

Han menar att omvärlden inte behöver vara orolig att militärt och ekonomiskt stöd ska hamna i fel fickor.

– Det är förbjudet att missbruka det internationella stödet under krigstid, det är något vi inte kommer att göra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet