Soldater från Ukrainas militär. Arkivbild. Foto: TT

Ukraina får militär hjälp av USA

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att stödja Ukraina i konflikten med proryska separatister i landets östra delar.

”Hjälpen från USA handlar enbart om försvar, och som vi alltid sagt så har Ukraina rätt att försvara sig”, skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Enligt källor till ABC News kommer USA:s president Donald Trump att ge tillåtelse för försäljning av pansarvärnsrobotar till Ukraina. Det rör sig om ett försvarspaket som inkluderar försäljning av 210 pansarvärnsrobotar och 35 system för avfyrning av robotar. Det skulle i sådana fall kräva ett godkännande av den amerikanska kongressen.

Trump och Ryssland

Tidigare i veckan godkände USA att Ukraina köper vissa typer av vapen från amerikanska tillverkare. Det ledde till fördömanden från den ryska regeringen.

Putin varnar

Rysslands president Vladimir Putin sade i september att om USA hjälper Ukraina kommer konflikten att förvärras.

Konflikten mellan den ukrainska armén och proryska separatister bröt ut i april 2014, och har krävt 10.000 människoliv.

Den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson har sagt att konflikten i Ukraina är den enskilt största hindret för en bättre relation mellan USA och Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet