Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EBU/AP Photo/Michael Probst/TT

Därför får Ukrainas nya vapen från USA stor betydelse

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslutat att skicka ett litet antal högteknologiska raketsystem till Ukraina. Raketerna har en räckvidd på uppemot 80 kilometer. En stor förändring för Ukraina.

– Huvuddelen av de ukrainska systemen i dag kan inte skjuta mer än 20 kilometer, säger Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan.

USA:s president bekräftade under natten mot onsdagen att USA kommer att bistå Ukraina med avancerade raketsystem och krigsmateriel, rapporterar Reuters.

“Vi vill inte starta något krig mellan Nato och Ryssland”, skriver presidenten i en kolumn i New York Times. Och under onsdagen sa USA:s utrikesminister Antony Blinken att Ukraina har försäkrat USA om att man inte kommer använda vapensystemet för att träffa mål på rysk mark.

Räckvidd på upp till 80 kilometer

Det handlar om raketartillerisystemet Himars, en lastbil med tuber som laddas med sex raketer som går att programmeras på olika sätt, beroende på vilken typ av mål det handlar om. Ukraina har länge efterfrågat den här typen av vapensystem.

Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, bedömer att systemet troligen kommer att levereras med raketer med en räckvidd på upp till 80 kilometer och som använder GPS för att navigera till en given koordinat – vilket ger en stor precision.

– Det handlar om en noggrannhet på fem meter, konstaterar han.

I videon: Se varför Himars får stor betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.