Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Firar båda datumen” – Kievborna tycker till om julflytten i klippet. Foto: Reuters

Ukraina flyttar julfirandet – för att bli mer likt väst

Uppdaterad
Publicerad

I år har julfirandet i Ukraina flyttats från den 7 januari till den 25 december. Detta efter ett myndighetsbeslut med syfte att landet ska bryta med ryska traditioner och närma sig västvärlden.

Den julianska kalendern, som gäller i den ortodoxa kristna världen dit både Ryssland och Ukraina hör, ligger 13 dagar efter den gregorianska, som gäller i den övriga kristna världen.

Det innebär att julen – firandet av Jesu födelse – infaller under vår trettonhelg i stället för på juldagen. Men det gäller alltså inte längre i Ukraina, vars befolkning till stora delar är ortodoxa kristna.

Kriget i Ukraina

Den ukrainska ortodoxa kyrkan har brutit med sin ryska systerkyrka, som öppet stödjer Rysslands fullskaliga invasionsförsök. Men många troende ukrainare har inte hunnit vänja sig vid tanken på ett mer västerländskt julfirande, där det kristna budskapet hamnar lite i skymundan.

Så länge Ukraina var en del av den uttalat ateistiska Sovjetunionen var det nyåret som firades – ett firande som på sätt och vis påminde om julfirande i väst. Julen, som alltså inföll strax därpå – märktes framför allt i kyrkorna och firades främst av troende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet