Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj: ”Arbetet med att få hem våra grabbar fortsätter” Foto: TT

Flera hundra instängda ukrainska soldater har kapitulerat i stålverket i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 250 ukrainska soldater som varit instängda i stålverket Azovstal i Mariupol har kapitulerat till ryska militära stykor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. De har varit instängda i stålverket i två månader och utkämpat strider, men regeringen i Kiev uppger att de beordrat evakueringen i Mariupol.

Den brittiska nyhetsbyrån Reuters uppger att ett antal bussar lämnat stålverket Azovstal. Fem bussar med ukrainska soldater ska ha anlänt till den ryskkontrollerade staden Novoazovsk.

En av bussarna var markerad med bokstaven Z som är Rysslands symbol för anfallskriget i Ukraina. Flera av soldaterna låg på bårar och en man visades upp i en rullstol med huvudet inlindat i ett tjockt bandage.

Kriget i Ukraina

Båda sidor talade om en överenskommelse, enligt vilken alla ukrainska soldater skulle överge det enorma stålverket. Men detaljerna är inte offentliggjorda på tisdagen.

Det är oklart hur många ukrainska soldater som fanns kvar i stålverket där de varit instängda i över två månader och utkämpat strider mot rysk militär.

”Har fullföljt stridsuppdrag”

Ukrainas generalstab uppger att ”Garnisonen i Mariupol” har fullföljt sitt stridsuppdrag”.

Kreml har uppgett att president Vladimir Putin personligen garanterar att krigsfångarna kommer att behandlas enligt internationella konventioner och att minst 256 ukrainska soldater ”har lagt ner vapnen och kapitulerat”, vilket inkluderade 51 allvarligt skadade.

Ukraina uppger att 264 soldater har evakuerats från stålverket, varav 53 är skadade.

Slutet på slaget

Kapitulationen markerar sannolikt slutet på slaget om Mariupol. Tiotusentals människor tros ha dödats under de ryska anfallen.

Staden är nu i ruiner och det här markerar slutet på Rysslands största seger i kriget, uppger brittiska Reuters. Det innebär att Kreml har total kontroll över Azovska havet som är ett bihav till Svarta havet öster om halvön Krim.

Myndigheterna på båda sidor ger få ledtrådar om vad ödet blir för Mariupols sista försvarare. Ukrainas biträdande premiärminister Iryna Vereshchuk har sagt att Kiev avser att göra en utväxling av krigsfångar med Ryssland.

– Vi hoppas att vi kommer att kunna rädda livet på våra killar, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj .

Han fortsatte:

– Det finns svårt skadade bland dem. De får vård. Ukraina behöver ukrainska hjältar vid liv, uppger Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet