Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas överbefälhavare Valerij Zalusjnyj är kritisk mot landets inskrivningskontor. Foto: GENYA SAVILOV

Ukraina vill sänka åldern för mobilisering – militären har bett om 500 000 nya soldater

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina ser ut att bli långvarigt, och båda sidorna rustar nu upp sina arméer för ytterligare en krigsvinter.

I ett nytt lagförslag sänks bland annat mobiliseringsåldern i Ukraina till 25 år.

När kriget snart går in på sitt tredje år vädjar den ukrainska militären om mer ammunition, fler vapen – och fler soldater.

Den 19 december sa Ukrainas president Zelenskyj att militären bett honom om att mobilisera 450 000 till 500 000 nya soldater. Zelenskyj menade då att han ville se en konkret plan för hur en sådan mobilisering skulle kunna gå till.

Kriget i Ukraina

– Det är en allvarlig siffra. Jag behöver höra fler argument för att kunna stötta den planen, sa han.

Nu har ett nytt lagförslag skickats in till det ukrainska parlamentet, med en plan för hur en sådan mobilisering ska bli verklighet. Bland annat föreslås det att mobiliseringsåldern ska sänkas från 27 till 25 år, vilket innebär att alla män i Ukraina mellan 25 och 60 kan komma att mobiliseras.

Värvning ska inte ses som straff

Mobiliseringsplanen syftar enligt landets försvarsminister Rustem Umerov till att ändra ukrainarnas inställning till mobilisering. Att värvas ska inte ses som ett straff, säger han enligt Kyiv Independent.

Lagförslaget innehåller även mer detaljerad information om hur rekryteringen av nya soldater ska gå till, hur de ska tränas och på vilket sätt de ska avsluta sin tjänstgöring.

Spänt mellan presidenten och militären

Valerij Zaluzjnyj, Ukrainas överbefälhavare, sa under en presskonferens på tisdagen att han inte är nöjd med hur de som är ansvariga för rekryteringen av soldater i landet sköter mobiliseringen. Han förnekade också att militären föreslagit siffran 500 000, och hävdade att han aldrig skulle avslöja ett sådant antal offentligt.

Det började talas om spänningar mellan Zaluzjnyj och Zelenskyj i november när överbefälhavaren i en intervju varnade för att kriget höll på att gå in i ett dödläge. Zelenskyj slog ifrån sig påståendet om dödläge men medgav dock att man stött på svårigheter i försvarskriget mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet