USA:s president Joe Biden. Foto: Anna Moneymaker/TT

Ukrainakrisen – Biden skickar fler soldater

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Joe Biden sänder i veckan omkring 2 000 soldater till Polen och Tyskland på grund av krisen i och omkring Ukraina. Dessutom flyttas en amerikansk infanteristyrka på cirka 1 000 soldater från Tyskland till Rumänien.

– Det nuvarande läget kräver att vi stärker den avskräckande och defensiva insatsen på Natos östra flank, förklarade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons talesperson John Kirby på en presskonferens på onsdagen.

Kirby underströk samtidigt att avsikten inte är att soldaterna ska strida i Ukraina utan bidra till ett robust försvar hos USA:s allierade. 

Från Moskva svarade Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko som slog fast att beskedet från USA kommer att göra det svårare för de båda sidorna i konflikten att kompromissa. 

Det är destruktiva åtgärder som ökar den militära oron och minskar utrymmet för politiska beslut, sade han till den ryska nyhetsbyrån Interfax. 

Rädda Nato-länder 

De senaste månaderna ha Ryssland förstärkt sin militära närvaro kraftig vid gränsen mot Ukraina, och enligt flera källor befinner sig för närvarande mer än 100 000 soldater där. 

Onsdagens besked från Washington understryker den växande oro som råder i Europa över att Rysslands president Vladimir Putin är redo att sätta in en storinvasion av Ukraina. Ett scenario som i sin tur sätter extra skräck i mindre Nato-länder i Rysslands närhet för att de ska stå näst på tur. 

Men Ryssland förnekar alla eventuella planer på en invasion av Ukraina. I tisdags försökte Putin vända på perspektivet och anklaga USA för att använda Ukraina som ”ett redskap” för att hålla Ryssland tillbaka. 

Diplomatiska försök 

Parallellt med uppgifterna om ökad militär närvaro i och omkring Ukrainaregionen fortsatte de diplomatiska ansträngningarna under onsdagen. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – som i tisdags besökte Ukraina och president Volodymyr Zelenskyj – talade på onsdagen med Putin i telefon. Enligt den brittiske premiärministerns kansli Downing Street hade de båda ledarna enats om behovet av ”ett fredligt resultat” av krisen. 

Och senast i raden av Nato-ledare på besök i Ukraina för att visa sitt stöd var Nederländernas premiärminister Mark Rutte som på onsdagen höll överläggningar med Zelenskyj i huvudstaden Kiev. 

Zelenskyj konstaterade efter samtalen att Ukraina endast är ”fokuserat på fred” men han påpekade samtidigt att landet har rätt att försvara sig. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.