Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges försvarsminister och utrikesminister och tog emot sina finländska kollegor för samtal om säkerhetsläget i Europa. Foto: Anders Wiklund/TT

Ann Linde (S) efter kravbrevet från Ryssland: Vi kommer vara fortsatt tydliga

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen har utrikesminster Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) träffat sina finska kollegor för att diskutera säkerhetsläget i Europa.

– Vi står inför svåra utmaningar, säger Ann Linde under en pressträff.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har skickat ett kravbrev till utrikesminister Ann Linde (S) om vilka eventuella säkerhetsåtgärder Sverige kommer att vidta.

– Vår linje kommer att vara fortsatt tydlig, vi kommer att stå upp för alla länders rätt att fatta sina egna säkerhetspolitiska vägval, säger Ann Linde.

I brevet, som offentliggjordes av Kreml på tisdagskvällen, kräver Sergej Lavrov ett tydligt besked om Sveriges position.

Den ryske utrikesministern skriver bland annat att västmakterna inte kan välja och vraka bland de åtaganden som gjorts inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), och att inget land har rätt att stärka sin egen säkerhetssituation ”på bekostnad av andra länders säkerhet”, som han beskriver det.

Under pressträffen fick Ann Linde frågan om vad Sverige kommer att svara.

– Vi analyserar just nu brevet. Vårt svar kommer samordnas både med Finland och med andra. Vår grundläggande position i den här frågan väldigt klar och det kommer att framgå, säger hon.

”Behöver noga samordna vårt agerande”

Förutom Sverige har brev även skickats till de andra medlemsländerna i Osse, bland annat Finland. På pressträffen medverkade också Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Det är en manifestation utav svensk och finsk gemenskap, att vi i dessa tider vill visa vårt samarbete som vi byggt upp konsekvent under många år, säger Peter Hultqvist.

– Den europeiska säkerhetsordningen är av central betydelse för Sveriges säkerhet och vi behöver noga samordna vårt agerande med partners och likasinnade, säger Ann Linde.

Enligt Linde är den diplomatiska processen det enda rimliga för att minska spänningarna.

– Vi ser allvarligt på den ryska militära mobiliseringen i och omkring Ukraina, säger hon.

Se hela pressträffen här på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer