Byggnadsarbetaren Dimitro Filippov från Ukraina.

Polen välkomnar ukrainsk arbetskraft – EU mildrar kritiken

Uppdaterad
Publicerad

En miljon ukrainska gästarbetare har välkomnats med snabba arbetsvisum till Polen. Den polska regeringen vill gärna hävda att det är en miljon flyktingar som Polen tagit emot. EU-kommissionen har mildrat sin kritik mot Polens bristande solidaritet att ta emot asylsökande flyktingar som kommit via Grekland och Italien.

– Jag och mina arbetskamrater tycker att det är fel att kalla oss flyktingar, säger byggnadsarbetaren Dimitro Filippov från Ukraina.

SVT Nyheter träffar honom på en byggarbetsplats i utkanten av Warszawa. Högst upp i ett flervåningshus håller han på att mura innerväggar. De flesta av hans tiotalet anställda kommer från Ukraina. Sedan striderna bröt ut i östra Ukraina 2014 har många av hans landsmän kommit till Polen.

– Jag kom hit för att det är bättre löner här, inte på grund av kriget, säger Pjotr, en av murarna. Han skickar hem pengar till familjen och åker ofta och hälsar på dem.

Polen i förändring
Pjotr är murare från Ukraina som jobbar i Polen. Han skickar hem pengar till familjen och åker ofta hem. Foto: SVT Nyheter

Polens migrationsverk vill inte definiera om de ukrainska migranterna är flyktingar eller arbetskraftsinvandrare. Det är en fråga för regeringen, anser tjänstemannen Jakub Dudziak som vi intervjuar på kontoret. Att bara ett 100-tal har beviljats asyl betyder inte att människor inte flyr från en hopplös situation i Ukraina. Och att Polen har öppnat en särskild dörr mot Ukraina med möjlighet att få sexmånaders arbetsvisum, kan förklara varför så få sökt internationellt skydd, menar han.

– Alla har sin egen historia. Men genom att öppna den här vägen för migration, att kunna komma hit och jobba, behöver människor inte söka asyl, säger Jakub Dudziak på migrationsverket.

Brist på solidaritet

Polens vägran att ta emot asylsökande som omfördelas till medlemsländerna från Grekland och Italien har irriterat EU-kommissionen. Brist på solidaritet, har det sagts. Men inför ett möte nyligen mellan EU-kommissionens ordförande Juncker och Polens nye premiärminister Morawiecki visade Bryssel mer förståelse för Polens situation än tidigare.

– Man måste också se, vilket man inte ser i väst, att Polen tagit emot många ukrainare de senaste åren, sade Jean-Claude Juncker i en intervju med tyska ARD.

EU-kommissionens ordförande var dock noga med att tillägga en skarp uppmaning riktad till bland annat Polen: 

– Jag accepterar inte att man säger ”vi tar inte emot några färgade människor i vårt land, inga homosexuella, inga islamtroende”. Det strider mot de europeiska grundvärderingarna, sade Juncker.

Enklare för Polen

Att välkomna ukrainarna är mycket enklare för Polen, förklarar Jakub Dudziak, från Polens migrationsverk.

– På gatorna ser man inte om det är polacker eller ukrainare, vi är rätt lika. Det kan vara så att polackerna är rädda för människor som kommer från andra delar av världen, säger Dudziak.  

Brist på arbetskraft

Dessutom går den polska ekonomin starkt med lägre arbetslöshet än på länge. Det största hotet mot ekonomin är brist på arbetskraft. I framförallt byggindustrin och servicenäringen får många av de ukrainska migranterna jobb.  

– Det är helt enkelt brist på kunniga arbetare. Eftersom polackerna åkt utomlands för att jobba – till Tyskland, Sverige och Norge – så finns ett stort hål som någon måste fylla, säger den ukrainske byggnadsarbetaren, Dimitro Filippov.

– Om man uppför sig, hittar jobb och lär sig språket så blir man alltid väl mottagen, avslutar han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet