En man i staden Dokuchayevsk pekar på ett hus som träffats av granateld Foto: TT

Ukrainare vågar inte tro på vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i det krigshärjade östra Ukraina är desperata efter de senaste månadernas hårda strider. För trots dagens överenskommelse om om vapenvila vågar de inte tro ljusare tider. Även i dag har granaterna fallit och vardagen trasats sönder av explosioner.

Över 5.500 har dött under tio månader av strider i östra Ukraina. Ekonomin har kollapsat och desperationen är stor bland lokalbefolkningen.

De boende i stridsområdena drömmer om att vapenvilan, som ska träda i kraft i helgen, ska respekteras, men oron är stor.

Ukraina

– Jag vill verkligen tro på det här. Tänk om vi skulle få vårt liv tillbaka med vår lägenhet i Donetsk, barnens skola och alla vänner. Men jag vågar inte tro på något, jag hör fortfarande explosioner. Just nu bombar de i Dokuchajevsk (söder om Donetsk). Där bor min mamma, sade Galina Uzu till TT per telefon från sitt tillfälliga boende i Mariupol.

Så sent som i går kväll träffades ett av sjukhusen i Donetsk av granater, rapporterade norska NRK.

– Samtidigt som ledarna pratade om fred bombade de oss, sade Ludmilla Galsunova, som jobbar på det ödelagda sjukhuset.

Eldupphör och tillbakadragande

Avtalet, som krävde 18 timmar av hårda förhandlingar mellan Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike för att få underskrivet, innehåller tretton huvudpunkter. Även representanter från rebellerna skrev under listan.

Den första punkten är generellt eldupphör mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska rebeller från och med lördag midnatt. Tunga vapen ska också dras tillbaka från området och en säkerhetszon upprättas. OSSE kommer att övervaka att eldupphöret efterlevs och diskussioner om lokalval gällande ”tillfälligt lokalt självstyre i vissa områden” ska inledas.

Separata presskonferenser

Olycksbådande var att parterna valde att ställa in den gemensamma presskonferensen. I stället höll de egna.

Ryske presidenten Vladimir Putin och Ukrainas president Petro Porosjenko valde båda att fokusera på sina egna ”framgångar”; i Putins fall skrivningen om att ge det rebellkontrollerade området ”speciell status”, i Porosjenkos att alla krigsfångar ska släppas och att alla tunga vapen dras tillbaka, skriver New York Times.

De internationella kommentarerna efter avtalet har varit försiktigt positiva.

Statsminister Stefan Löfven klargjorde att det finns detaljer i överenskommelsen som behöver tydliggöras men kallade det ”ett steg i rätt riktning”.

Även USA såg positivt på överenskommelsen, men utrikesminister John Kerry betonade att mildrade sanktioner mot Ryssland först kan bli aktuellt när ”Ryssland och separatisterna med handlingar har bevisat att de tänker följa avtalet”.

USA:s utrikesdepartement uppgav samtidigt att utvidgade sanktioner fortfarande finns med som en möjlighet om inte vapenvilan följs och utländska trupper och vapen dras tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet