Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Ukrainakorrespontent Elin Jönsson har följt med en frivilliggrupp inom den ukrainska armen när de söker efter döda kroppar. Till vänster i bild ses överstelöjtnant Oleksandr Lutsenko undersöka en övergiven bil Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Likpatrullen söker upp stupade ryssar – växlas mot ukrainare

Uppdaterad
Publicerad

Efter tillbakadragandet från Charkiv-området ligger kropparna från hundratals ryska soldater kvar. SVT Nyheter har följt en frivilliggrupp inom ukrainska armén som samlar in de döda kropparna.

Överstelöjtnant Oleksandr Lutsenko beskriver att det fortfarande pågick strider när de började leta kroppar och områdena de arbetar i är fortfarande minerade. Men trots faran är enheten motiverad. Insamlandet sker av miljöskäl och för att för att kunna fastställa att de ryska soldaterna dog på ukrainsk mark. Men framförallt för att kunna utväxla dem mot ukrainska kroppar.

– Så att deras mammor och anhöriga ska kunna begrava dem, säger saneringssoldaten Anton.

I inslaget används den nedsättande benämningen ”orcher” om ryska soldater – något som bland annat är vanligt förekommande i ukrainsk krigspropaganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet