Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ukrainas sverigeambassadör: ”Vår militär står redo” Foto: Vlada Cakic/SVT

Ukrainas ambassadör: ”Vår militär står redo”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland uppmanar väst att stoppa militariseringen av Ukraina. Ukrainas Sverigeambassadör understryker dock landets rätt att samarbeta med vilket land som helst.

– Våra brittiska vänner och partner är införstådda med läget och gör sitt bästa för att hjälpa oss, säger Andrij Plachotnjuk till SVT.

De senaste dagarna har Storbritannien levererat vapensystem till Ukraina – något som fått Ryssland att reagera starkt. Därtill har bland annat Danmark lovat ekonomiskt stöd till Ukrainas försvar.

– Vi har rätt att samarbeta med vilket land som helst. Det är lagligt. Våra brittiska vänner och partner är införstådda med läget och gör sitt bästa för att hjälpa oss, säger Andrij Plachotnjuk, säger Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, till SVT.

”Kommer inte inleda offensiv”

Ambassadören tillbakavisar ryska påståenden om att det är Ukraina som planerar ett anfall, inte Ryssland.

– Vi kommer inte att inleda någon offensiv militär operation. Vår militär står redo, vårt folk är redo och vårt civilsamhälle står enat. Vi litar på våra soldater, säger Andrij Plachotnjuk.

Han menar att samtliga inblandade bör vara redo att ge Ryssland ett samstämmigt svar vid en eventuell attack.

– Ryssland måste vara på det klara med konsekvenserna. Det relativa och ekonomiska priset för dem måste absolut vara högre än de eventuella fördelarna, säger Plachotnjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer