Det koleldade kraftverket Vuhlehirska. Arkivbild. Foto: ALESSANDRO GUERRA/EPA/TT

Ukrainas näst största kraftverk under rysk kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska kolkraftverket Vuhlehirsk kontrolleras nu av ryska styrkor, uppger rådgivaren till Ukrainas president.

Ryska styrkor har tagit kontroll över Ukrainas näst största kraftverk Vuhlehirsk i Donetsk, uppger president Volodymyr Zelenskiyjs rådgivare Oleksiy Arestovych i en intervju med Reuters. Uppgifterna om kraftverket spreds redan under tisdagskvällen då ryskstödda separatistiska medier visade bilder på legosoldater från den ryska Wagnergruppen framför kraftverkets administrationsbyggnad.

– De har uppnått en liten taktisk fördel – de har tagit kontroll över Vuhlehirsk, sade Arestovych till Reuters.

Enligt Arestovych har Ryssland även gjort en massiv omgruppering av trupper i de södra regionerna med riktning mot Cherson, Melitopol och Zaporizjzia.

”Vilka planer de än har så kommer vi att förstöra dem”

Under onsdagen rapporterades det att Antonivkabron i Cherson förstörts av Ukraina. Bron var en viktig knytpunkt för att kunna försörja och förstärka de ockuperande ryska styrkorna i Cherson.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i sitt nattliga tal att den förstörda Antonivkabron och även andra övergångar i regionen kommer att återställas.

– Naturligtvis kommer de alla att byggas upp igen – av oss. Vi gör allt för att ockupanterna inte ska ha några logistiska möjligheter i vårt land. Vilka planer de än har kommer vi att förstöra dem, sade han och fortsatte:

– Vi kommer att befria vårt territorium med militära, diplomatiska och alla andra tillgängliga medel tills vi når Ukrainas lagliga gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.