Ukrainas tidigare president: Skicka granatgeväret Carl-Gustaf

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas tidigare president Petro Porosjenko vill att omvärlden skickar mer vapen till Ukraina. Det säger han i en intervju med Aktuellt. Specifikt nämner han det svenska granatgeväret Carl-Gustaf.

Porosjenko är i dag ledamot av Ukrainas parlament men sitter inte i regeringsställning.

– Våra reserver är uttömda. Vi behöver fler luftvärnsvapen och vi behöver fler granatgevär mot pansarvagnar, bland annat den svenska Carl-Gustaf som är utmärkt för att stoppa ryska stridsvagnar. Jag vill tacka det svenska folket och den svenska regeringen för er hjälp, säger Petro Porosjenko till Aktuellt.

Den tidigare presidenten, som för tillfället befinner sig i Kiev där han deltar i en civilförsvarsstyrka, uppmanar också västvärlden att skicka polska stridsplan. Det finns en oro för att ett sådant bistånd skulle trappa upp konflikten och leda till en direkt konfrontation mellan Nato och Ryssland och därmed ett tredje världskrig. En oro Porosjenko inte delar.

Kriget i Ukraina

– Det skulle handla om ukrainska piloter som skulle ha ukrainsk träning, vi behöver bara de polska planen. Vi behöver inte era soldater, säger han.

”Han är en galning”

Enligt Petro Porosjenko, som under sin tid som president träffade den ryske presidenten Vladimir Putin vid upprepade tillfällen, bör omvärlden inte lita på vad som sägs från den ryske ledaren.

– Helt ärligt så anser jag att han är en galning, och det är en galning med kärnvapen. Lita inte på Putin, han förstår bara ett språk och det är rå styrka, säger han.

Porosjenko var president i Ukraina mellan 2014 och 2019, då han efterträddes av Volodymyr Zelenskyj. Den 17 december i fjol åtalades han för inblandning i en härva där stora mängder kol sålts för att finansiera ryskstödda separatister i östra Ukraina under 2014–2015. Åtalspunkterna är att han gjort det möjligt att finansiera terrorism, för att ha varit med och grundat en terroristorganisation och för landsförräderi

Porosjenko har tidigare avfärdat anklagelserna mot honom med att det handlar om att hans efterträdare försöker misskreditera honom och flytta fokus från inrikespolitiska misslyckanden. 

I dag sitter Porosjenko inte i någon regeringsställning men är invald ledamot i det ukrainska paralmentet. I en opinionsmätning i februari 2022 fick Porosjenkos parti Europeisk solidaritet 17,1 procent, vilket gör partiet till  landets näst största.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet