Nadezjda Savtjenko nekar till anklagelserna. Foto: TT

Fängelse för mord på ryska journalister

Uppdaterad
Publicerad

Den 34-åriga ukrainska helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko kan fällas för mord på två ryska journalister. Åklagarna yrkar på 23 års fängelse.

Vi uppgav tidigare felaktigt att Savtjenko hade dömts för mord, men ännu har ingen dom offentliggjorts.

Enligt domaren ska Savtjenko ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilken ledde till att två ryska journalister och flera civila personer dödades i juli 2014. Hon var ansluten till en frivilligmilis och drevs enligt domaren av ”politiskt hat” mot invånarna i Luhansk i östra Ukraina, skriver nyhetsbyrån AP.

Ukrainsk pilot döms för mord

Nekar till anklagelserna

Savtjenko har hela tiden nekat till anklagelserna och kallat rättegången för en fars. Hon hävdar att hon kidnappats av proryska separatister som fört henne över gränsen till Ryssland.

Under rättegången har hon agerat öppet trotsigt genom att kalla åklagare och domare för idioter och genom att bära ukrainsk uniform i salen. Under tiden i häktet hungerstrejkade hon i mer än 80 dagar.

Kritik från västländer

Fallet har väckt stark kritik från flera västländer, bland annat har både EU och USA:S president Barack Obama krävt att hon ska släppas fri. 

Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström har länge engagerat sig i fallet.

– Vi tycker att hon ska släppas omedelbart och tillåtas åka till Ukraina. Vi är många EU-länder som krävt det här, sade hon tidigare i år.

Enligt Ukraina bör hon räknas som en krigsfånge och släppas fri enligt avtalet om vapenvila. Ukrainas president Petro Porosjenko har lovat att göra allt han kan för att få henne fri, bland annat har en fångutväxling med Ryssland diskuterats.

Nadezjda Savtjenko

Den 17 juni 2014 tillfångatogs den ukrainska helikopterpiloten när hon slogs som infanterist i en frivilligmilis mot pro-ryska separatister.

Tre veckor senare dök hon upp i ryskt fängelse och anklagades för att ha lett in infanterield som dödat två ryska journalister samt att ha försökt smyga sig in i Ryssland.

Savtjenkos advokater säger att hon är oskyldig och greps innan journalisterna dödades. EU har sagt att hon bör släppas.

I vintras valdes Savtjenko in i det ukrainska parlamentet. Under våren hungerstrejkade hon i mer än 80 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainsk pilot döms för mord

Mer i ämnet