Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör drönarpiloten berätta hur de spanar och anfaller. Foto: FRF24 by M.Ostiak/A.Kalinchenko

Ukrainska drönarpiloten: ”Vi ser hur de springer i panik”

Uppdaterad
Publicerad

De är Ukrainas ögon på marken. De rör sig i små enheter och har kunnat slå ut både stridsvagnar och transporter med ammunition och förnödenheter med sina flygande vapen.

Den franska tv-kanalen FR24 har intervjuat en man som är befäl över en grupp drönarpiloter i Ukraina.

– Vi arbetar dygnet runt, observerar fienden och slår fast exakt var den befinner sig. Sedan slår vi till. Ibland kan de höra oss, eftersom vissa drönare går att känna igen på ljudet. Då brukar de rusa iväg i panik, men alla överlever inte. 

En drönare är en obemannad flygfarkost som finns i flera olika storlekar. Vissa kan utrustas med vapen, andra används för spaning och för att informera artilleriet om exakt var de ryska styrkorna befinner sig och ge eldledning.

Användningen av drönare har blivit en viktig del av Ukrainas försvar mot den ryska invasionen. Det finns flera exempel på hur små, lättrörliga förband utrustade med drönare ska ha lyckats bromsa offensiven.

Färdas på fyrhjulingar

Enligt The Guardian var det en grupp på blott 30 specialtränade soldater och drönarpiloter som fick den ökända ryska jättekonvojen att köra fast.

Utrustade med sikten för mörkerseende, prickskyttegevär, fjärrstyrda minor och inte minst egenkonstruerade drönare kapabla att släppa bomber på upp till 1,5 kilo lade ukrainarna sig i bakhåll längs vägen mot Kiev.

De lyckades förstöra stridsvagnarna längst fram i den milslånga konvojen så att fordonen bakom tvingades stanna. Därefter attackerade ukrainarna transportbilarna lastade med bränsle och ammunition för att sedan retirera genom skogen på fyrhjulingar.

Uppgifterna kommer från ukrainsk sida och är inte bekräftade av oberoende källor.

Gruppen ska ha rekryterats från en enhet som kallas ”Aerozvidka” och som är specialiserad på krigföring och spaning med drönare. Aerozvidka startades för åtta år sedan av frivilliga IT-specialister och ingenjörer. Nu har gruppen, som delvis finansieras via crowdfunding, utvecklats till en avgörande faktor i försvaret av Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.