Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska Valeria leddes i säkerhet av drönare.

Ukrainska paret Valeria och Andrej besköts av ryssar – räddades av en drönare

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska paret Andrej och Valeria körde fel och besköts av ryska styrkor. Nu berättar Valeria med egna ord om den dramatiska räddningen där en drönare spelade en avgörande roll.

I juni förra året besköts en civil bil, som ett ukrainskt par färdades i, vid den ryskockuperade staden Izium. När de försökte fly undan kulorna träffades Andrej i huvudet. I dokumentären ”Follow me” berättar Valeria om hur hon fick oväntad hjälp från ovan – av en drönare.

Men hjälp av den lyckades Valeria ta sig i säkerhet, tack vare en lapp med texten ”Följ mig” fäst på spaningsdrönaren, något som SVT berättat om tidgare.

Nu berättar Valeria med egna ord om dramat där hon tvingades lämna sin skottskadade man i ett dike i 30 timmar innan han kunde räddas av de ukrainska soldaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.