Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Itamar Ben-Gvir besöker Tempelberget i Jerusalem. Foto: Reuters

Ultranationalistiske ministern Itamar Ben-Gvir besökte Tempelberget

Uppdaterad
Publicerad

Den ultranationalistiske israeliske ministern Itamar Ben-Gvir besökte på tisdagen den heliga platsen Tempelberget i Jerusalem. Palestinier ser besöket som en provokation.

Itamar Ben-Gvir, minister för inrikes säkerhet i Benjamin Netanyahus nytillträdda regering, gjorde besöket under stor polisbevakning. Han har länge förespråkat en hårdare politik gentemot palestinier och propagerat för ökat judiskt tillträde till Tempelberget, som huserar den för muslimer viktiga al-Aqsamoskén.

– Vår regering kommer inte att ge efter för hotelserna från Hamas, skriver Ben-Gvir i ett förproducerat uttalande som publicerades i samband med besöket.

Ben-Gvirs tidigare utspel har av terrorstämplade islamististrörelsen Hamas tolkats som att Israel möjligen vill ta kontroll över platsen, som ligger i det av Israel ockuperade östra Jerusalem. De har lett till kraftiga reaktioner och tisdagens besök tolkas som ytterligare en provokation.

Tempelberget administreras från Jordanien av ett muslimskt råd, men det är Israel som svarar för säkerhet och tillträde. Judar och andra icke-muslimer tillåts att besöka området men de har inte rätt inte utföra bön där.

Tempelberget i Jerusalem. Arkivbild. Foto: AP/TT

Kort varsel

Direkt efter det kvartslånga besöket skriver Ben-Gvir på Twitter att platsen är ”öppen för alla och om Hamas tror att deras hot kommer att stoppa mig, så borde de förstå att tiderna har förändrats.”

Enligt al-Jazeera har besöket skett med kort varsel och vid en tidpunkt då platsen hade få besökare, troligen som ett sätt att undvika direkt konfrontation med missnöjda palestinier.

Israels oppositionsledare och tidigare premiärminister Yair Lipid har varnat för att Ben-Gvirs besök riskerar att skapa våldsamheter och kallade det för en ”medveten provokation som kan innebära livsfara”. Även Jordanien kritiserar besöket och kallar det ”stormning”.

”Farlig upptrappning”

I ett uttalande från den palestinska myndigheten fördöms besöket på Tempelberget som ”en provokation och farlig upptrappning av konflikten”. Terrorstämplade Hamas talesperson Hazem Qassem säger att Ben-Gvirs besök på Tempelberget är en fortsättning på en ”ockupation av våra heliga platser och ett krig mot den arabiska identiteten”.

– Vårt palestinska folk kommer att fortsätta försvara sina heliga platser och al-Aqsamoskén, säger han.

Det finns inga rapporter om våldsamheter i samband med tisdagens händelser på Tempelberget.

  • Tempelberget är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen och ligger i det av Israel ockuperade östra Jerusalem.
  • Området administreras av ett jordanskt muslimskt råd, men det är israeliska styrkor som svarar för säkerhet och tillträdesvillkor. Judar och icke-muslimer har rätt att besöka Tempelberget, men de har till skillnad från muslimer inte rätt att utföra bön där.
  • Platsen är densamma som där Abraham enligt gamla testementet på guds befallning tänkte offra sin son Isak.
  • Det är också den plats där kung Salomo tros ha rest det första templet på 900-talet före Kristus. Den västra muren av templet finns kvar och har stark symbolisk betydelse inom både judendomen och islam.
  • Enligt islamsk tradition är det platsen där profeten Muhammed ska ha börjat sin himmelsfärd. På Tempelberget ligger al-Aqsamoskén, som är den tredje viktigaste helgedomen inom islam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.