Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På militärbasen i Estland tränar Natosoldater från flera länder. Foto: Michael Jansson/SVT

Estnisk general: ”Risk att vi underskattar de ryska styrkorna”

Uppdaterad
Publicerad

Estland skulle gynnas militärt om Sverige och Finland gick med i Nato. Samtidigt kommer nu en varning från landets militär: underskatta inte de ryska trupperna.

I Estland är det många som är oroliga för grannen i öst. På en gräsmatta i centrala Tallinn sitter en grupp unga ester som alla säger sig vara ”livrädda” för ett ryskt anfall.

Och även från militärt håll finns en oro.

– I dag ser jag en risk att vi underskattar de ryska styrkorna, säger Enno Mots, brigadgeneral för den estniska armén.

Han menar att de ryska trupperna som invaderade Ukraina först överskattades, men att deras militära förmåga numera snarare riskerar att underskattas. Bland annat hänvisar han till sociala medier där den ryska militären ofta förlöjligas. Han påpekar att det ofta kommer från den ukrainska informationskrigföringen.

– Det är en farlig situation. Putin lever i sin egen låtsatsvärld och det kan komma galna beslut.

Är du rädd för en rysk attack?

– Inte i dag. Men vi måste vara redo för att ryssarna kan attackera om några år.

Nato-bas nära ryska gränsen

Precis som i de andra baltiska länderna finns det i Estland en Nato-styrka med soldater från flera olika länder. På militärbasen utanför Tapa, omkring 15 mil från den ryska gränsen, finns det förutom estniska soldater, även brittiska, franska och danska.

Militära experter brukar ibland kalla dessa internationella Nato-trupper för ”snubbeltrådsstyrkor” – tanken är att ett anfall skulle påverka flera Nato-länder direkt.

Flera militära experter menar att de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen troligtvis skulle ha störst nytta av att Sverige och Finland gick med i Nato, då Östersjön i praktiken skulle bli ett Nato-innanhav, vilket skulle underlätta för truppförflyttningar och delande av miltär information.

”Välkommen till Nato”

Estlands försvarsminister Kalle Laanet säger till SVT att landets försvar skulle stärkas om Sverige och Finland gick med i Nato.

– Självklart skulle det göra oss och Natos östra flank starkare, säger han.

Kalle Laanet förklarar att underrättelseinformation skulle delas på ett annat sätt än idag vilket skulle öka den militära medvetenheten runt Östersjön, samt att man skulle göra ha fler gemensamma militärövningar än idag. Och hans budskap till svenska politiker är tydligt.

– Det är dags att bestämma sig och välkommen till Nato.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet